Виж подробна карта

Ендоскопи

ФИБРОГАСТРОСКОПИЯ

Фиброгастроскопия (ФГС) - това изследване представлява проникване през устата с тънка оптична тръба (фиброгастроскоп), преминава се през хранопровода и се достига до стомаха и началото на дванадесетопръстното черво,  като се търсят заболявания на тези органи. Такива са гастроезофагеалната рефлуксна болест, язвената болест, доброкачествени и злокачествени новообразувания. При необходимост се взима биопсичен материал за хистологично изследване (с оглед   доказване на заболяването) и се правят различни терапевтични манипулации (с цел лечението му).ПОКАЗАНИЯ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ

 Фиброгастроскопията се назначава след преглед от специалист при различни оплаквания -
Затруднения в преглъщането, подуване и болки в горната част на корема, гадене, повръщане и др.

 


ПОДГОТОВКА И ИЗВЪРШВАНЕ.

Изследването се провежда на гладно, затова последното хранене  трябва да бъде не по-късно от 10 часа преди манипулацията.  Продължителността е обикновено от 5 до 15 минути.
В началото се впръсква местна упойка в устата и гърлото. Поставя се протектор в устата за да не се нарани апарата и през него постепенно се преминава в хранопровода, стомаха и началото на дванадесетопръстното черво. Чувство на болка няма. Възможно е появата на краткотрайни позиви на гадене.

ФИБРОКОЛОНОСКОПИЯ

Фиброколоноскопията е ендоскопско изследване на долната част на храносмилателната система - право черво и различните отдели на дебелото черво. При нея с помощта на тънка тръба с фиброптична система се оглежда вътрешността на споменатите органи и при необходимост се взима биопсия или се извършват различни терапевтични манипулации.
ПОКАЗАНИЯ ЗА ПРОВЕЖДАНЕПри възраст над 50 години фиброколоноскопията се провежда профилактично веднъж на 10 години при липса на други рискови фактори. Целта на изследването е диагностика на заболяванията на правото и дебелото черво при различни оплаквания: кървене, болки и подуване в долната част на корема, чести епизоди на запек или диария, безпричинно отслабване на тегло и др.

ПОДГОТОВКА И ИЗВЪРШВАНЕ

За да бъде осъществено изследването червото трябва да бъде добре почистено. Това налага определена подготовка. Приемът на твърди храни да се преустанови не по-късно от 24 часа преди манипулацията. Предният ден се приема специално очистително средство по схема изписано от лекар.
Продължителността е обикновено от 20 до 40 минути.  За да премине безпроблемно апарата последователно през различните отдели на дебелото черво се нагнетява въздух за раздуването му. Това причинява дискомфорт и изисква осъществяването му с венозна анестезия (кратковременна обща упойка). След приключването е желателно пациента да остане за наблюдение около два часа. Възможни за кратковременни оплаквания от подуване и болки в корема или оскъдно кървене.